Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση δημιουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου

Το περιεχόμενο του εγγράφου-πρότασης του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου που μοιράστηκε σε εκπροσώπους τοπικών φορέων και της Ιεράς Μητρόπολης στις 28.12.2011, κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης.


Περιγραφή

Η προτεινόμενη κίνηση θα έχει να κάνει με δωρεάν παροχή ειδών παντοπωλείου, ρούχων, επίπλων, παιχνιδιών, βιβλίων, οικιακού εξοπλισμού, απορρυπαντικών, σε επιλεγμένες οικογένειες.

Σκοπός: Η κάλυψη πρωτογενών και ορισμένων δευτερογενών αναγκών επιβίωσης απόρων συμπολιτών μας και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ανακύκλωσης/ επαναδιάθεσης προϊόντων, καθώς και η οργάνωση συμπληρωματικών δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Επί μέρους στόχοι:
  • Δικτύωση, ενίσχυση και συνεργασία συλλόγων και πρωτοβουλιών/ θεσμών κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
  • Καλλιέργεια κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και κοινοτικού αισθήματος ευθύνης.
  • Ενεργοποίηση πολιτών

Επεξήγηση

Ο χώρος: Το κοινωνικό παντοπωλείο θα λειτουργεί σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε χώρο που θα παραχωρηθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Στο χώρο του παντοπωλείου θα πρέπει να υπάρχει μια αποθήκη συγκέντρωσης των υλικών, διαμορφωμένος χώρος έκθεσης προϊόντων (ράφια), αλλά και ένας ή περισσότεροι καταψύκτες για τρόφιμα.

Για παράδειγμα, μπορεί να παραχωρηθεί (με χρησικτησία) κάποιος --από τους πολλούς-- δημοτικός χώρος, αποθήκη ή οικία, ή κάποιος αντίστοιχος χώρος που ανήκει στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και ταυτόχρονης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους.ικονομία (άσκηση οικονομικής δραστηριότητας με κοινωνικούς σκοπούς-στόχους), διότι υπάρχει προοπτική.

Η επιλογή των δικαιούχων/ απόρων πολιτών: Η επιλογή των οικογενειών που θα έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο θα γίνει από ειδική επιτροπή, βάσει συγκεκριμένων (αντικειμενικών και όχι υποκειμενικών) κριτηρίων, σε συνεργασία με τα αρμόδια γραφεία/ διευθύνσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής της περιφέρειας (π.χ. Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας) ή του δήμου, τα οποία θα πρέπει να έχουν ενημερωμένους σχετικούς καταλόγους--προϊόντα ανάλογης έρευνας.

Οι ενδιαφερόμενοι ίσως κληθούν να προσκομίσουν μια σειρά από δικαιολογητικά (π.χ. εκκαθαριστικό, κάρτα ανεργίας, λογαριασμοί ΟΤΕ/ΔΕΗ, ιατρικές γνωματεύσεις, μισθωτήριο, κλπ) για να μπορούν να παραλάβουν μια ειδική κάρτα πρόσβασης στα προϊόντα του παντοπωλείου.

Προσφορές πολιτών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Επιχειρήσεις-χορηγοί: Θα εφοδιάζεται από επιχειρήσεις οι οποίες θα διαφημίζονται μέσω του δικτύου των τοπικών ΜΜΕ, απ’ όπου θα προωθείται η κίνηση. Οι επιχειρήσεις θα παρέχουν είδη παντοπωλείου και ρούχα, από το αδιάθετο εμπόρευμα των καταστημάτων τους. Οι επιχειρήσεις που θα στηρίξουν την προσπάθεια θα προσφέρουν έκπτωση στους εθελοντές που θα προσφέρουν εργασία στο παντοπωλείο (σ.σ. αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον κίνητρο αν χρειαστεί).

Οι πολίτες: Πέρα από την εθελοντική προσφορά της εργασίας τους και τη διάδοση του σκοπού της κίνησης αυτής, θα μπορούν να εφοδιάζουν το παντοπωλείο με τρόφιμα, γάλα, χυμούς, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, κλπ, τα οποία θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Τα προϊόντα: Τρόφιμα, ποτά, αλλά και καινούργια ή μεταχειρισμένα έπιπλα, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, οικιακός εξοπλισμός, κλπ. Στόχος η επαναχρησιμοποίηση/ επαναδιάθεση προϊόντων. Τα προϊόντα θα διανέμονται ανά είδος, σε καθορισμένες ποσότητες ανά δικαιούχο και σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Η ανάπτυξη εναλλακτικής ανακύκλωσης μέσω της επαναχρησιμοποίησης των άχρηστων αντικειμένων συμβάλλει: α) στην κάλυψη αναγκών και επιθυμιών για ορισμένους, β) στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, γ) στην ενίσχυση και προώθηση πρωτοβουλιών κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Ως περίπτωση καλής πρακτικής αναφέρεται το δίκτυο "charity shop" στη Μ. Βρετανία. Ωστόσο, θα υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις... Είναι αυτονόητο ότι τα προϊόντα θα διατίθενται στους απόρους ΔΩΡΕΑΝ. Κατά συνέπεια, δεν θα γίνεται διακίνηση χρήματος στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Η εργασία: Θα είναι εθελοντική. Την εργασία του θα μπορεί να την προσφέρει εθελοντικά ο κάθε πολίτης. Απαιτούνται 2 άτομα σε κάθε δίωρη βάρδια και υπολογίζονται τρεις βάρδιες την εβδομάδα. Δηλαδή, 6 άτομα την εβδομάδα. Θα μπορούσε να γίνει και προσφορά εργασίας στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης φοιτητών, προσφορά εργασίας από πολίτες ή ακόμα και από τους ίδιους τους απόρους. Όσοι εργάζονται ως εθελοντές, θα τους σημειώνονται οι ώρες εργασίας και θα έχουν σημαντική έκπτωση (30-50%) από συγκεκριμένα συμβεβλημένα καταστήματα-επιχειρήσεις αναλόγως των ωρών εργασίας τους (σ.σ. αυτό θα ενεργοποιηθεί ως επιπλέον κίνητρο αν χρειαστεί), αλλά και καταγεγραμμένη προϋπηρεσία (κοινωνική απασχόληση), αναγνωρισμένη από τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Η δωρεάν προσφορά έτοιμου φαγητού: Μια φορά την εβδομάδα θα διοργανώνεται και προσφορά φαγητού (ήδη υπάρχουν προσφορές από μέλη του Συνδέσμου).

Φωτογραφία από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Κοινωνικά Παντοπωλεία ανά την Ελλάδα
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αθήνας
Σοφοκλέους 66 (ανοικτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη)

- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πειραιά
Φίλωνος 31 (ανοικτό κάθε Τετάρτη και Παρασκευή)

- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θεσσαλονίκης
Μοναστηρίου 124 (ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη)

- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πολίχνης
Αγίου Παντελεήμονος 10 και Αγνώστου Στρατιώτη (Πάρκο Δημαρχείου)

- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ρεθύμνου
Καζαντζάκη 6-8 (πάροδος Γιαμαλάκη)

- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Τυρνάβου
Ηλ. Τριανταφύλλου 17

- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Καβάλας
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Καλαμάτας
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αλεξανδρούπολης
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Χανίων
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Σταυρούπολης Ξάνθης
Τηλ.: 2542022693
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Νομαρχίας Ηρακλείου Κρήτης
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Νομαρχίας Δωδεκανήσου
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η λίστα με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα: http://www.tsantiri.gr/koinonia-kinimata/diadoste-i-lista-me-ta-kinonika-pantopolia-se-oli-tin-ellada.html

Σημείωση: Η παραπάνω πρωτο-εισαχθείσα, αναλυτική και συγκροτημένη πρόταση κοινωνικής πρωτοβουλίας-δράσης που παρουσιάστηκε δύο φορές δημοσίως --και επιγραμματικά έχει ξανακουστεί στη Μυτιλήνη (σ.σ. οπότε δεν είναι καινούργια η σύλληψη της ιδέας που υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά είναι ο σχεδιασμός, η συγκρότηση, η εκκίνηση και η πρακτική εφαρμογή της στον τόπο μας, το οποίο είναι και το ζητούμενο)-- ονομάστηκε "κοινωνικό παντοπωλείο", λόγω της ευρείας εξάπλωσης, αποδοχής και δυναμικής του "πιασάρικου" αυτού όρου σε όλη την Ελλάδα, όπως φαίνεται στην παραπάνω λίστα.
Τα κοινωνικά παντοπωλεία ανά την Ελλάδα, δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται ή να μοιάζουν μεταξύ τους, καθώς η σκέψη, ο σχεδιασμός, η διαχείριση, η λειτουργία και το όλο υπόβαθρο που υπάρχει, διαφέρουν από άτομο σε άτομο, από ομάδα σε ομάδα, από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο.
Η παρούσα πρόταση θα διαμορφώνεται εν τω γίγνεσθαι... και αναμένεται να αποτελεί προϊόν σκέψης αρκετών εμπλεκομένων ατόμων/ ομάδων/ συλλόγων. Οι όποιες επιπλέον σκέψεις/ προτάσεις βελτίωσης είναι πάντοτε θεμιτές.

εκ του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου

Σχετικό δημοσίευμα: http://politikalesvos.gr/?p=630

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου