Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πάμε μπροστά... ή πίσω;

Η παρακάτω επιστολή-παρέμβαση δημοσιοποιήθηκε στον τοπικό τύπο (εφημ. Δημοκράτης, Εμπρός, Νέα της Λέσβου) και φυσικά πλαισιώθηκε από μια σειρά ενέργειες. Έγιναν επαφές με αρμοδίους (κυρίως εκτός νησιού) και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος... Το σίγουρο είναι ότι δε θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.




Η Πολιτεία αρνείται να προχωρήσει στη διερεύνηση-αποτίμηση όλων των εναλλακτικών λύσεων και στην εφαρμογή τους ως οφείλει, ώστε να μην ξαναλειτουργήσει αυτό το πεπαλαιωμένο πυρηνελαιουργείο εντός του οικισμού μας. Ως Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων έχουμε αναπτύξει και τεκμηριώσει τις θέσεις μας πάρα πολλές φορές (ενώπιον αρμοδίων υπουργών, υφυπουργών, αυτοδιοικητικών, προϊσταμένων διευθύνσεων κ.λπ., αλλά και εκπροσώπων της ΕΑΣΛ)... Ωστόσο, ο χρόνος και η εμπειρία έχουν δείξει ότι η ΕΑΣΛ δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, ενώ οι αρμόδιοι μεταφέρουν τις λύσεις από μήνα σε μήνα και από χρόνο σε χρόνο, αποποιούμενοι των κοινωνικών και περιβαλλοντικών τους ευθυνών, ως «καλοί πολιτικοί» ή/και ως «καλοί δημόσιοι υπάλληλοι». Είναι πραγματικά θλιβερή η εικόνα της σύγχρονης ευνομούμενής μας Πολιτείας, που δυστυχώς δεν είναι άλλη από την εικόνα ενός παλαιοκομματικού κράτους που ακόμα βασίζεται σε πελατειακές σχέσεις (για την ακρίβεια, γίνεται έρμαιό τους). Τα πράγματα, όμως, πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες, όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά συνειδητώς επιτρέπουν τη διαιώνισή του εις βάρος του Ανθρώπου, του Περιβάλλοντος, της Ανάπτυξης και της Προόδου.


Στην προκειμένη περίπτωση, δε μιλάμε μόνο για οικολογική καταστροφή (όπως στο Ντίπι), αλλά για ανθρώπινα δικαιώματα (βλ. 620 υπογραφές κατοίκων, συνεχείς καταγγελίες, φωτογραφίες κ.λπ.) και... σύγχρονες μορφές τυραννίας. Τι σχέση έχει η σημερινή αυτή πολιτική με την «πράσινη ανάπτυξη»; Και γιατί κάποιοι επιτρέπουν αυτήν την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας; Έχω τη γνώμη ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει να λάβει θέση και να προχωρήσει σε ενέργειες.

Με άλλα λόγια, στις σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τις λύσεις υποχρεούται να τις δίνει η Πολιτεία (εφόσον οι άλλοι αδυνατούν, φυγοπονούν ή απαξιούν...), η οποία νομίμως εκπροσωπείται από συγκεκριμένα όργανα και πρόσωπα. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο παράγοντας Επιστήμη. Ας πάψουν λοιπόν τα ψευδοδιλήμματα και τα διάφορα αυθαίρετα πορίσματα που βγαίνουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Τα πράγματα είναι πιο απλά: αν αυτοί που έχουν αναλάβει να δίνουν λύσεις δεν μπορούν ή δε θέλουν να ασχοληθούν, τότε ας πάνε σπίτι τους...

Εμείς, ως σύλλογος, έχουμε κάνει προτάσεις (συμβουλευόμενοι και ειδικούς), αλλά περιέργως... αντί να γίνονται βήματα μπροστά, γίνονται βήματα πίσω. Τελικά, πάμε μπροστά ή πίσω; Το σίγουρο είναι ότι για να προχωρήσεις μπροστά απαιτείται έρευνα, σχεδιασμός,  οργάνωση, συντονισμός και πειθαρχία, και όχι αυτά που βλέπουμε σήμερα.

Με εκτίμηση,

Βαγγέλης Παυλής

Γενικός Γραμματέας Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων
Τοπικός Σύμβουλος Παμφίλων

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες που αποστέλλω διαψεύδουν το επίσημο πόρισμα της αυτοψίας της Δ/νσης ΠΕΧΩ Β. Αιγαίου την 19/5/2010, στο οποίο αναφέρεται ότι «ο ακάλυπτος χώρος, στο σύνολό του, ήταν ελεύθερος από πυρήνα και διακρινόταν ευκρινώς η τσιμεντόστρωσή του». Είναι δεδομένο ότι α) απαγορεύεται ρητώς η εναπόθεση ελαιοπυρήνας στον αύλειο χώρο και ότι β) το σαπωνοποιείο δεν θα έπρεπε να λειτουργεί εφ’ όσον δεν διαθέτει περιβαλλοντική άδεια. Όμως, η αδικαιολόγητη ολιγωρία και ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών αποδεικνύονται και από τις στοιχειώδεις ελλείψεις που αναφέρονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι περισσότερες από τις οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να διαπιστωθούν σε μια οποιαδήποτε αυτοψία/έλεγχο τοπικής υπηρεσίας, κάτι που δεν έγινε ποτέ και φυσικά ποτέ δεν αιτιολογήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου